Hurmosveikko, k. 7.5.2019

Tämä on virtuaalihevonen - This is a sim game horse

kuva © Suomen Hippos / Pirje Paananen

Nimi Hurmosveikko "Veikko" Rotu, sukupuoli suomenhevosori
Syntymäaika 3.4.2015, 26v 4v. 10.8.2015 oma ikääntyminen Säkäkorkeus 154cm
Väri voikko, hamppujouhet, ee Aa Vv Painotus yleispainotus
Rekisterinumero VH15-018-1565 Omistaja Milma (VRL-14149), Lupsakan Suomenhevoset
Koulutustaso He B, 100cm, helppo Kasvattaja Anni Hurme, evm

Saavutukset
Suomenhevosvarsojen arviointitilaisuus 20.8.2015 SV-III
rakenne 6, suku 10, käytöskoe 5, ratsastuskoe 6,8 + 5, luonne 16 = 48,8
Suomenhevosten rotunäyttely 15.8.2015 II-palkinto
Suomenhevosorien kantakirjaustilaisuus 20.10.2015 KTK-III
18 + 17 + 16 + 16 = 67p
Kantakirjattu (R)-suunnalle 20.11.2018 palkinnolla KTK-II
18 + 18 + 18 + 18 = 72p.
Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.4.2019 KRJ-I
8 + 40 + 18 + 22 + 15 = 103
Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.6.2018 KERJ-I
6,5 + 40 + 16,5 + 24 + 15 = 102
Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 31.7.2018 ERJ-I
7 + 40 + 17 + 22 + 15 = 101p.
Suomenhevosten laatuarvostelu 20.12.2018 SLA-I
14 + 19 + 19 + 21 + 20 = 93


© Suvi T.

Luonnekuvaus

Hurmosveikko eli kotoisammin Veikko on meidän tallin inspiraatio ja innostus. Koko hommahan lähti siitä kun halusin erikoisen värisen suomenhevosen. Pitkän metsästyksen ja harkinnan tuloksena löysin kolmivuotiaan orin Hurmosveikon, jonka kasvattaja oli luopunut toivosta jo kauan sitten. Veikko on kyllä nätti mutta uskomaton adhd-tapaus. Hoidettaessa Veikko on joko todella nätisti tai ei osaa käyttäytyä ollenkaan. Ori ei tee mitään pahaa, mutta harjat lentelevät pitkin puruja ja hoitajaparan vaatteita on pakko nyppiä ja häplätä. Ei sille silti voi olla vihainen kun hölmöläinen on vain niin utelias ja tutkijaluonne. Kukaan ei koskaan ole saanut kaviosta tai hampaista mutta varpaat ovat olleet vaarassa kerran jos toisenkin. Harjauskin on jo haaste Veikon kanssa pesusta puhumattakaan. Vesi on niin tavattoman kiinnostavaa ja hauskaa että ori ei meinaa pysyä karvoissaan. Turvakengät ovat kova sana tämän kaverin kanssa.

Kulkee se nätisti vierellä, takana, edessä tai alla mutta huutelee kyllä uusille tammatuttavuuksille. Veikosta tulee aina erityisen komea kun mennään neitien ohi, se tuntuu kasvavankin parikymmentä senttiä korkeutta. Orin selkään pääsee helposti miltä puolelta vain, jos saa orin pysymään ensin paikoillaan. Vauhtia sillä on kuin täysiverisellä konsanaan ja jarrut on unohdettu asentaa tähän malliin. Käsistä se ei lähde, mutta menee lujaa ilman mitään itsesuojeluvaistoa. Onneksi on tasainen ja nätti lisätty ravi ihan omasta takaa. Veikko liikkuu nätisti, mutta sillä ei ole mielenkiintoa kiertää kenttää tehden kiemuroita ja suurin osa epätoivoisista kasvattajan koulutusyrityksistä on mennyt kankkulan kaivoon.

Veikko kuuluu esteille. Ori laukkaa korvat hörössä esteeltä toiselle ja hyppää valtavalla ilmavaralla yli. Vaativat estetehtävät ovat orin mieleen, sillä keskittyminen pysyy parhaiten hieman monimutkaisemmassa tehtävässä. Maastoesteistä ori innostuu ihan valtavasti. Veikko on siitä kiva kaveri että se ei kyttää puskia ja pensaita tai hassunhauskoja vesiesteitä. Näin nuoreksi ja hölmöksi kaveriksi luulisi sen tuijottavan jokaista poikkeamaa, mutta Veikko on luottavainen hevonen ja menee reippaan kuskin kanssa mihin vain. Ja lujaa meneekin. Maastoradat ovat joka kerta täynnä vauhtia mutta onneksi harvemmin vaarallisia tilanteita. Ori on niin täpinöissään jo nähdessäänkin maastoesteen, että hyppäisi sen vaikka paikaltaan. Maastoesteissä on ori kaipaamaa vaativuutta ja jännitystä, niimpä se keskittyy niihin poikkeuksellisen hyvin. Se menee lujaa, mutta osaa myös asetella pikkuiset kavionsa niin että pysyy pystyssä tiukoissakin mutkissa ja ponnistaa oikeilta kohdilta.

Muista hevosista Veikko on erittäin kiinnostunut, mutta pysyy ihmiskaverin otteessa eikä ala tekemään mitään tyhmää. Rohkeana hevosena Veikko on mennyt alusta asti ongelmitta koppiin eikä mellasta siellä. Välillä kuuluu kimakkaa hirnuntaa kun ori ilmoittelee itsestään ja kuulostelee löytyisikö vastaajia. Hevoskaverit ovat kaikki kaikessa näin sosiaaliselle hevoselle, siksi kilpailupaikat ovat Veikon taivas. Se nuuskuttelisi koiran lailla joka toista lantakasaa erittäin kiinnostuneena ja huutelisi tammoille kuin mikäkin kukkoilija. Ratsastajan vaativinta hommaa on Veikon huomion pitäminen töissä eikä kauempana siintävissä hevostovereissa.

Sukutaulu

i: Veikkonen
sh, rt, 156cm evm

ii: Veivei
sh, prt, 158cm, evm
iii: Veikkaus
sh, prt, 159cm, evm
iie: Heivain
sh, vrt, 155cm, evm
ie: Surun Ukkonen
sh, rt, 155cm, evm
iei: Ukkomiäs
sph, prt, 146cm, evm
iee: Surku
sh, trt, 160cm, evm
e: Hurmaava
sh, vvko, 157cm, evm
ei: Kiusaava
sh, vko, 158cm, evm
eii: Pikku-Kiusa
sh, vko, 154cm, evm
eie: Likan Huimaava
sh, vrt, 162cm, evm
ee: Hurmaus
sh, vko, 153cm, evm
eei: K. Vapauttaja
sh, vko, 167cm, evm
eee: Kaunilan Hurmos
sh, rt, 150cm, evm

Veikolla on ihan yhtä omintakeinen suku kuin ori on itsekin. Isänsä Veikkonen on mukavasti menestynyt kenttäratsu. Veikkonen on poikansa tavoin rohkea luonteeltaan ja vauhdikas menijä. Veikkonen kilpailee edelleen tavoitteellisesti kenttäkilpailuissa, ja aika näyttää mihin asti rahkeet riittävät. Jälkeensä ori on jättänyt Veikon lisäksi vain muutaman jälkeläisen, kaksi tammaa ja kolme oria. Kasvaneet jälkeläiset ovat seuranneet isänsä jalanjälkiä kilparadoille, mutta yksikään ei ole vielä toistaiseksi saavuttanut kouluratsastuskilpailuissa mitään. Tulleet siis isäänsä.

Isänisä Veivei on mainio yleissuokki. Veikkonen ei perinyt Veivein keskittymiskykyä, josta ori on kuuluisa. Veivei ei hyppää paljoa tai osaa vaativia koululiikkeitä, mutta se teki parhaansa tasollaan. Veivei oli mahdoton orina, joten se ruunattiin jo nuorena. Pakasteesta saatiin kuitenkin aikaan kaksi jälkeläistä. Nykyään ruuna viettää ratsastuskouluelämää. Isänisänisä Veikkaus oli ravisukuinen suomenhevosori. Radalla se ei viihtynyt ja rikkoi jatkuvasti laukalle, joten ori siirrettiin suosilla ratsuhommiin. Ratsunhommat se hoiti vallan mallikkaasti, ja menestyi kilpailuissakin vähintään keskinkertaisesti. Ori kuoli vanhuuteen rauhallisesti mutta jätti valitettavasti jälkeensä vain yhden jälkeläisen. Isänisänemä Heivain oli kilpaileva liinaharjainen tamma. Heivain oli kiukkuinen mutta nätti. Heivain kilpaili esteitä ja koulua ja suoriutui miten sattui. Joskus tamma kulki oikein hienosti ja voitti kaikki, mutta joskus sillä oli tammapäiviä, jolloin mikään ei vain sujunut ja puomit lentelivät. Heivain oli persoona isolla peellä, mutta varsan saatuaan osasi jopa käyttäytyä. Loppuelämää tamma viettikin äiti(hahmona) seitsemälle varsalle.

Isänemä Surun Ukkonen on kaunisrakenteinen kenttätamma. Ukkosella kilpailtiin aktiivisesti jonkin aikaa, mutta tamma hajotti jalkansa ja joutui jättämään kilparadat taakseen. Siitä lähtien se kiersi näyttelyjä ja nykyään viihtyy oloneuvoksena ja varsantekopuuhissa. Isänemänisä Ukkomiäs oli monitoimiponi. Ori viihtyi kahdeksan vuotta elämästään takapihan koristajana, kunnes sen nykyinen omistaja onnistui spottaamaan myynti-ilmoituksen, jossa kaupattiin halvalla mukavaa oripoikaa harrasteluun. Oli se mukava oripoika, mutta sen lisäksi sillä oli kaunis sopusuhtainen rakenne ja osasi se myös hypätä. Ponikokoisena se ei kovin korkealla ponnistanut, mutta matalalle sitäkin paremmin. Ori oli myös Veikon isän puolelta ainoa, joka jaksoi suorittaa koulukokeenkin huolella. Isänemänemä Surku oli nätti tummanrautias ratsastuskouluhevonen. Surkulla halusivat mennä kaikki, sillä aloittelijoille se oli uskomattoman kiltti ja puksutti rauhallisesti eteenpäin kun taas kokeneempien alla siitä sai paljon irti. Surku oli kaikkien suosikki pikkukilpailuissa, sillä jos ratsastaja mokasi, Surku hoiti homman kotiin. Surku sai ratsastuskoulussa ollessaan kolme varsaa, ja viimeiset vuodet elämästään vietti lähinnä paijattavana ja pienten lasten talutustunneilla.

Veikon emä Hurmaava on upea tuplavoikko suomenhevostamma. Hurmaava kilpaili aikoinaan esteitä, koulua ja vähän kenttääkin siinä sivussa. Nykyään tamma ottaa osaa suomenhevosjalostukseen, ja jättää jälkeensä yhä enemmän voikonvärisiä jälkeläisiä. Jalostukseen tammaa käytetään yksinomaan värinsä vuoksi, sillä ylivilkas luonne ja vain keskinkertainen rakenne eivät ole kovin toivottuja ominaisuuksia. Jokainen varsa on ollut silti vastustamattoman ihana vilkkaan olemuksensa vuoksi.

Emänisä Kiusaava sai nimensä, koska oli aina ärsyttämässä toisia varsoja ja tammoja ollessaan pieni. Ajan myötä voikosta pikkuorista kasvoi iso ori, mutta aikuinen siitä ei tullut koskaan. Kiusaavalla kilpailtiin aluksi kenttäratsastuksessa, mutta se oli ihan mahdoton maastoesteillä. Hevoselle ja ratsastajalle oli turvallisempi kilpailla vain esteitä tai koulua, kun ori pysyi edes jotenkuten lapasessa. Orilla on teetetty pari varsaa ihan jo pelkän värin lisääntymisen vuoksi, mutta myös hyppykyvyn periyttämisen vuoksi. Emänisänisä Pikku-Kiusa oli myös voikko suomenhevosori. Pikku-Kiusa oli ihan yhtä reipas kuin Kiusaavakin, mutta Pikku-Kiusa pysyi sentään lapasessa. Pikku-Kiusa oli hyvin orimainen ja aiheuttikin omistajalle usein harmaita hiuksia huudellessaan tammoille ja kipittäessään niiden perään. Eläkkeelle jäätyään ori saikin viimein tehdä mitä halusi; hurmata tammoja. Emänisänemä Likan Huimaava oli vauhdikas kenttätamma. Likan Huimaava oli kiltti ja tottelevainen mutta silti reipas. Tamma sijoittui usein kenttäkilpailuissa, joskus voittikin. Tamma kyttäsi hieman vesiesteitä, joten usein se vei ratsukolta voiton.

Emänemä Hurmaus on voikko ravisukuinen ratsutamma. Radoille tammasta ei ollut, joten se koulutettiin ratsun tehtäviin. Hyppääjäksi siitä ei oikein ollut, mutta helppoja koululuokkia tamma selvitti ihan mielellään ennen kuin siirtyi opetushevoseksi. Ratsastuskoululla Hurmauksella teetettiin pari varsaakin, joista toinen jäi opetuskäyttöön. Emänemänisä K. Vapauttaja oli keskinkertaisesti menestynyt juoksija. Voikko ori oli värinsä vuoksi erikoinen näky kilparadoilla, mutta muusta sitä ei oikein muista. Ori voitti kyllä kilpailuja, mutta ei pärjännyt kovemman luokan juoksijoille. Emänemänemä Kaunilan Hurmos oli yhtä lailla juoksija. Tamma oli nopea ja se juoksi mielellään. Kaunilan Hurmos oli menestyneempi kuin Hurmauksen isä; pärjäsihän mokoma kuninkuusraveissakin.

Jälkeläiset

t. Rohkean Ilmariina - s. 27.10.2015 - SV-I, KTK-III
e. Viiman Ilo
o. Ch Runon Hurmori - s. 19.11.2015 - KTK-II, ERJ-I, KERJ-I, KRJ-II, VVJ-II, SLA-I
e. Karoliinan Hilkka
t. Peikkolan Hento - s. 8.12.2015
e. Vanttuusta
o. Lumiukon Hurmo - s. 28.1.2016 - SV-III, EV-I
e. Saariston Lumina
o. Tuuvanhovin Hurmoshaltia - s. 1.7.2019
e. Jädelmä
o. Lupsakan Hurmanharmi - s. 3.7.2018 - SV-I, KTK-III
e. Harmintai
t. Routaruusun Sydänyö - s. 3.1.2019
e. Feeniksinsydän

Kilpailutulokset

ERJ 52 sij.
9.8.2015 - Kadotetut Suomenhevoset - 100cm - 3/30
11.8.2015 - Kadotetut Suomenhevoset - 100cm - 3/30
13.8.2015 - Kadotetut Suomenhevoset - 100cm - 2/30
23.8.2015 - Lebenslang - 100cm - 4/30
25.8.2015 - Lebenslang - 100cm - 2/30
1.9.2015 - Kisakeskus Lapland - 100cm - 4/30
5.9.2015 - Mörkövaara - 100cm - 1/30
7.9.2015 - Mörkövaara - 100cm - 2/30
7.9.2015 - Kisakeskus Lapland - 100cm - 1/30
10.9.2015 - Erkinheimot - 100cm - 3/19
11.9.2015 - Erkinheimot - 100cm - 1/19
11.9.2015 - Eddangård - 100cm - 2/30
12.9.2015 - Mörkövaara - 100cm - 5/30
12.9.2015 - Trio Connemaras - 100cm - 5/30
13.9.2015 - Erkinheimot - 100cm - 1/19
14.9.2015 - Mörkövaara - 100cm - 2/30
14.9.2015 - Eddangård - 100cm - 5/30
14.9.2015 - Clueless - 100cm - 5/30
15.9.2015 - Trio Connemaras - 100cm - 5/30
16.9.2015 - Mörkövaara - 100cm - 2/30
19.9.2015 - Eddangård - 100cm - 2/30
17.9.2015 - Trio Connemaras - 100cm - 1/30
17.9.2015 - Trio Connemaras - 100cm - 2/30
18.9.2015 - Trio Connemaras - 100cm - 5/30
19.9.2015 - Trio Connemaras - 100cm - 5/30
19.9.2015 - Petäjävaara - 100cm - 3/30
20.9.2015 - Mörkövaara - 100cm - 1/30
20.9.2015 - Trio Connemaras - 100cm - 1/30
20.9.2015 - Eddangård - 100cm - 5/30
24.9.2015 - Juksula - 100cm - 1/60
25.9.2015 - Kisatalli Mango - 100cm - 3/50
28.9.2015 - Juksula - 100cm - 7/60
3.10.2015 - Ruuti - 100cm - 2/40
4.10.2015 - Ruuti - 100cm - 6/40
5.10.2015 - Ruuti - 100cm - 3/40
6.11.2015 - Filmür - 100cm - 2/30
12.11.2015 - Filmür - 100cm - 2/30
12.11.2015 - Filmür - 100cm - 3/30
12.11.2015 - Aittohaara - 100cm - 4/50
13.11.2015 - Filmür - 100cm - 4/30
14.11.2015 - Filmür - 100cm - 5/30
14.11.2015 - Aittohaara - 100cm - 1/50
16.11.2015 - Pimento - 100cm - 4/40
18.11.2015 - Pimento - 100cm - 1/40
18.11.2015 - Aittohaara - 100cm - 3/50
20.11.2015 - Pimento - 100cm - 1/40
23.11.2015 - Huvitutti - 100cm - 4/40
25.11.2015 - Filmür - 100cm - 4/30
25.11.2015 - Pimento - 100cm - 4/40
27.11.2015 - Filmür - 100cm - 5/30
8.12.2015 - Mörkövaara - 100cm - 5/30
9.12.2015 - KK Holmberg - 100cm - 3/30

KERJ 55 sij.
13.8.2015 - Rohkelikko - Helppo - 3/39
14.8.2015 - Kilpailukeskus Reiter - Helppo - 1/27
15.8.2015 - Kilpailukeskus Reiter - Helppo - 5/27
18.8.2015 - Rohkelikko - Helppo - 2/39
21.8.2015 - Rohkelikko - Helppo - 6/39
21.8.2015 - Kilpailukeskus Stewart - Helppo - 3/32
13.9.2015 - Turmeltaja - Helppo - 5/30
20.9.2015 - Pirunkorpi - Helppo - 4/27
29.9.2015 - Mörkövaara - Helppo - 5/40
2.10.2015 - Rohkelikko - Helppo - 4/22
3.10.2015 - Rohkelikko - Helppo - 4/22
6.10.2015 - Rohkelikko - Helppo - 1/22
6.10.2015 - Turmeltaja - Helppo - 2/30
8.10.2015 - Mörkövaara - Helppo - 4/40
8.10.2015 - Mörkövaara - Helppo - 2/30
9.10.2015 - Rohkelikko - Helppo - 3/21
11.10.2015 - Kilpailukeskus Stewart - Helppo - 2/18
13.10.2015 - Kilpailukeskus Stewart - Helppo - 1/18
15.10.2015 - Kilpailukeskus Stewart - Helppo - 3/18
23.10.2015 - Turmeltaja - Helppo - 3/28
25.10.2015 - Rohkelikko - Helppo - 3/40
28.10.2015 - Rohkelikko - Helppo - 5/40
2.11.2015 - Mörkövaara - Helppo - 3/21
3.11.2015 - Mörkövaara - Helppo - 2/21
5.11.2015 - Mörkövaara - Helppo - 4/21
13.11.2015 - KK Lamoca - Helppo - 2/40
14.11.2015 - Rohkelikko - Helppo - 4/40
15.11.2015 - KK Lamoca - Helppo - 2/40
15.11.2015 - Rohkelikko - Helppo - 6/40
16.11.2015 - Huvitutti - Helppo - 2/30
16.11.2015 - Taikakuun Kartano - Helppo - 5/40
18.11.2015 - Mörkövaara - Helppo - 4/30
18.11.2015 - Pimento - Helppo - 2/30
18.11.2015 - KK Lamoca - Helppo - 5/30
20.11.2015 - KK Lamoca - Helppo - 2/30
21.11.2015 - KK Lamoca - Helppo - 2/30
21.11.2015 - KK Holmberg - Helppo - 2/40
22.11.2015 - KK Holmberg - Helppo - 4/40
22.11.2015 - Pimento - Helppo - 1/30
22.11.2015 - Taikakuun Kartano - Helppo - 1/40
23.11.2015 - Mörkövaara - Helppo - 3/30
24.11.2015 - KK Holmberg - Helppo - 2/40
24.11.2015 - KK Lamoca - Helppo - 3/30
25.11.2015 - Huvitutti - Helppo - 5/30
25.11.2015 - Rohkelikko - Helppo - 2/40
2.12.2015 - Mörkövaara - Helppo - 3/30
3.12.2015 - Huvitutti - Helppo - 4/30
4.12.2015 - Mörkövaara - Helppo - 4/30
4.12.2015 - KK Holmberg - Helppo - 3/30
6.12.2015 - KK Holmberg - Helppo - 5/30
7.12.2015 - Mörkövaara - Helppo - 2/30
7.12.2015 - Huvitutti - Helppo - 2/30
8.12.2015 - KK Holmberg - Helppo - 4/30
12.12.2015 - Huvitutti - Helppo - 3/30
13.12.2015 - Huvitutti - Helppo - 5/30

KRJ 41 sijoitusta
20.6.2018 - Duán Stable - He B - 1/50
22.6.2018 - Duán Stable - He B - 2/50
23.6.2018 - Duán Stable - He B - 1/50
25.6.2018 - Kärmeniemi - He B - 5/40
26.6.2018 - Kärmeniemi - He B - 5/40
28.6.2018 - Kärmeniemi - He B - 5/40
28.6.2018 - Duán Stable - He B - 7/50
30.6.2018 - Duán Stable - He B - 2/50
3.7.2018 - Kärmeniemi - He B - 2/40
3.7.2018 - Duán Stable - He B - 6/50
3.7.2018 - Kärmeniemi - He B - 1/40
4.7.2018 - Kärmeniemi - He B - 5/40
5.7.2018 - Kärmeniemi - He B - 4/40
5.7.2018 - Kärmeniemi - He B - 2/40
5.7.2018 - Kärmeniemi - He B - 1/40
5.7.2018 - Wyat Shetlands - He B - 1/40
7.7.2018 - Kärmeniemi - He B - 3/40
8.7.2018 - Kärmeniemi - He B - 3/40
9.7.2018 - Ruudin talli - He B - 6/40
10.7.2018 - Ruudin talli - He B - 1/40
11.7.2018 - Kärmeniemi - He B - 5/40
11.7.2018 - Ristikallio - He B - 7/50
12.7.2018 - Ruudin talli - He B - 2/40
13.7.2018 - Kärmeniemi - He B - 5/40
13.7.2018 - Ristikallio - He B - 5/50
15.7.2018 - Ristikallio - He B - 1/50
18.7.2018 - Kärmeniemi - He B - 1/40
26.7.2018 - Ristikallio - He B - 2/40
30.7.2018 - Ristikallio - He B - 6/40
3.8.2018 - Ristikallio - He B - 2/40
7.8.2018 - Ristikallio - He B - 3/40
8.8.2018 - Ristikallio - He B - 6/40
22.8.2018 - Wyat Shetlands - He B - 4/30
30.8.2018 - Wyat Shetlands - He B - 1/30
2.10.2018 - Riemunkirjava - He B - 3/50
4.10.2018 - Riemunkirjava - He B - 6/50
4.10.2018 - Riemunkirjava - He B - 4/50
6.10.2018 - Riemunkirjava - He B - 7/50
1.11.2018 - Teilikorpi - He B - 2/30
2.11.2018 - Teilikorpi - He B - 5/30
3.11.2018 - Teilikorpi - He B - 4/30

VSR 1 sij.

30.11.2015 - VSR-Cup - 90cm - 7/121

Näyttelytulokset

20.8.2015 - Naukaisu - suomen(pien)hevosorit - 2/15, irtoSERT
5.9.2015 - Teerivaara - suomen(pien)hevosorit - 8/15 sertin arvoinen
10.9.2015 - Satulinna - suomenhevosorit - 7/12 sertin arvoinen

Varusteet ja päiväohjelma

varusteet tähän MAANANTAI ??
TIISTAI ??
KESKIVIIKKO ??
TORSTAI ??
PERJANTAI ??
LAUANTAI ??
SUNNUNTAI ??

Päiväkirja ja valmennukset

26.11.2015 - päiväkirja kirjoittaja: omistaja

Veikon kisasijat alkavat täyttyä huimalla tahdilla, ilmeisesti poitsu on päässyt voittamisen makuun. Tänään oli kuitenkin tarkoitus vähän tuuppailla otsa rypyssä. Kouluratsastushan on kaiken ratsastuksen perusta. Ja vaikka se ei omasta mielestäni kovin miellyttävää olekaan, pakko sitäkin on treenailla. Niimpä iskin Veikon selkään yleispenkin ja käärin jalkoihin valkoiset pintelit näön vuoksi. Omiin jalkoihini laitoin kannukset (vaikka en voi sietää niitä) ja raahasin orin perässäni maneesiin. Olin varsin päättäväisellä tuulella heti aluksi ja kehittelin suuria suunnitelmia. Ilmeisesti Veikolla oli eri suunnitelmat, sillä se käyttäytyi kuin pahainen kakara heti alusta asti. Se meni lujaa eikä tuntenut sanaa peräänanto. Kääntyäkään se ei oikein olisi tahtonut. Niimpä jumiuduin orin kanssa perusasioihin. Aloitin käyntityöskentelyllä. Yritin saada oria myötäämään, ja tein sen kanssa pohkeenväistöjä ja avotaivutuksia. Pikkuhiljaa Veikko alkoi rentoutua ja hakeutua nättiin muotoon. Jatkoin käyntityöskentelyä vielä hetken, mutta heti kun nostin ravin orin pää ponnahti ylös ja selkä painui notkolle. Hidastin takaisin käyntiin ja tein koko homman alusta asti uudestaan. Tällä kertaa ori tosin hakeutui helpommin peräänantoon. Tein paljon siirtymisiä käynnin ja ravin välillä ennen kuin Veikko säilytti haluamani rentouden myös ravissa. Vasta sitten aloin tehdä pohkeenväistöjä ja voltteja ravissa. Pohkeenväistöt sujuivat hyvin, mutta volteilla Veikko meni ikäänkuin lintassa. Tein töitä saadakseni oria taipumaan, ja lopulta sain itseäni miellyttäviä voltteja aikaan. Palkinnoksi annoin orille hetkeksi vapaata ohjaa.

Tunti oli kulunut kuin humahtaen, mutta päätin vielä laukata Veikon kanssa. Otin ohjat tuntumalle ja ravailin ensin hetken tehden voltteja. Kun olin saanut Veikon taas rennoksi ja kuuliaiseksi, nostin laukan. Ori innostui hirmuisesti ja unohti kaiken myötäämisestä. Hidastin saman tien takaisin raviin ja houkuttelin Veikon uudestaan muotoon. Toistimme saman kuvian muutaman kerran ennen kuin ori alkoi säilyttää muotoaan myös laukannostossa. Laukkailimme ympyröillä ja työskentelin jälleen taivuttelun parissa. Muutaman onnistuneen laukkavoltin jälkeen hidastin raviin ja annoin orille pidempää ohjaa jotta se voisi venytellä. Lopuksi kävelin pitkin ohjin melko kauan, koska Veikko puuskutti aika paljon.

14.11.2015 - päiväkirja kirjoittaja: omistaja

Ja Veikolla rapsahti tänään estesijoitukset täyteen! Hieno ori sai roppakaupalla porkkanoita ja paijausta palkinnoksi. Jälkeläisnäyttöjä olisi nyt pakko saada, jotta orin voisi ilmoittaa ERJ:n laatuarvosteluun. Jalostusilmoitus on esillä kokoajan, mutta ehkä orista voisi teettää myyntiinkin varsan. Vanttua voisi orilla käyttää, mutta tammalla on kisaura aika pahasti kesken vielä.

Illalla Veikko harjattiin ja hierottiin kunnolla ja hevosten mennessä nukkumaan oli omistajan vuoro juhlia ja avata skumppa ja juhlia rajusti. Toisinsanoen yksi lasi Fresitaa ja Netflix sohvalla oli illan plääni. Seuraavanakin aamuna piti kuitenkin heräillä aamutalliin.

10.10.2015 - päiväkirja kirjoittaja: omistaja

Sain tallille apulaisen raahaamaan esteitä kentälle, joten oli estetreenin vuoro! Veikko oli alusta asti erittäin ylöspäinsuuntautuvalla tuulella, joten päätin, että tänään ei kiduteta itseämme pikkuesteillä vaan laitetaan kunnolla korkeutta, että Veikollakin olisi jotain tekemistä. Alkuverkoiksi hyppäilimme muutamia pienempiä esteitä ja esteyhdistelmiä, mutta pian oli aika koittaa rakentamaamme rataa. Yritimme tehdä siitä mahdollisimman haastavan, jotta ori saisi tehdä kunnolla töitä eikä näyttäisi keltaiselta hirveltä. Ensimmäinen rata meni täysin penkin alle Veikon häseltäessä. Käännökset menivät pitkiksi ja lähestymiset päin honkia. Yhtään puomia ei silti tippunut, kiitos orin ihmeellisten loikkien.

Treenasimme rataa muutaman kerran, kunnes ori alkoi olla niin väsynyt, että suoritti sen niin kuin normaalit esteratsut. Siihen olisi ollut hyvä lopettaa, mutta tiesin että ei tästä niin helpolla pääse. Kävelin hetken Veikon kanssa samalla kun rataa hieman muunneltiin. Siitä tehtiin vähän vielä haastavampi, sekä minulle että hevoselle. Ravaillessani Veikko oli ihan yhtä energinen kuin alkutunnistakin. Laukkailin hieman molempiin suuntiin ennen kuin käänsin kohti ensimmäistä estettä. Tällä kertaa Veikko keskittyi niin hyvin kuin Veikko voi ikinä keskittyä ja rata meni läpi oikein vauhdikkaasti ja mallikkaasti. Siihen oli oikeasti hyvä lopettaa. Ravailin hetken puolipitkin ohjin, ennen kuin hyppäsin alas orin selästä ja annoin sen laahustaa loppukäynnit omin nokkineen.

Syötin salaa orille pari porkkanaa kiitokseksi siitä, että se oli ollut tosi kiva. Harjasin Veikon myös huolella ja vein sen laitumelle nauttimaan kirpeästä syysilmasta.

20.9.2015 - päiväkirja kirjoittaja: omistaja

Veikko on kasvanut ja vahvistunut aikuistumatta yhtään. Varsa-arvioinnista otettiin aikanamme mukaan SV-III, kun ori ei osannut käyttäytyä. Ilmoitin Veikon kantakirjaustilaisuuteen, ja nyt toivotaan, että tämäkin idiootti osaa näyttää sen parhaamman puolen itsestään ja on oikein superkomeana, jotta saataisiin parhain mahdollinen tulos. Kotona Veikon kanssa harjoitellessamme se osaa kyllä näyttää parhaat puolet itsestään, mutta toivottavasti ori ei tilaisuudessa huomaa, että siellähän on muitakin oreja, ettei se ala kisailemaan. Toivotaan parasta ja pelätään pahinta.

Tänään Veikkosella oli estekisat, jotka ori voitti oikein nätisti, joten vaikka kantakirjaustulos ei miellytä, kisatulokset lisäävät orin jalostusarvoa kyllä. Veikko on myös persoona isolla P:llä kuten kaikki meidän hevoset, joten kyllä se luonteellaan hurmaa kaikki tammat ja niiden omistajat. Ainakin toivotaan niin.

Ulkoasu © Lupsakan Suomenhevoset 2019, Ulkoasun kuva © Vapaasti by AK, Tämä on virtuaalitalli - This is a sim game stable